Saturday, December 20, 2008

Oreo Cheese Cake for my sis( ! عيد ميلاد سعيدة)


This is my first attempt to bake a cake for my sis birthday..i've baked oreo cheese cake..doesn't this cake looks yummy?hehe..its taste even better ( sounds exaggerate isn't it.huh)..unfotunately, she's not here so..kteorang yg kat umah jela yg makan..hehe..jahat tak along? ngeh3..eventhough dapat tgk gmbar cake tu je hope u know we always remember u (ingat tuh!) dah balik nanti boleh bt cake lagi..dun worry be happy k..<> .


Ingredient ( for crust)
18 Oreo cookies, remove the cream and crush into crumbs
2 tbsp butter/margarine, melted
2 tbsp sugar

Ingredient ( for filling)
5 pakej of cream cheese ( softened)
2 cup of sugar
5 eggs
1 tsp vanila extract

* u'll need 11 -inch of springform pan*

Cara-cara
1. preheat oven 160°C
2. utk crust, hancurkan biskut oreo dan gaul dengan melted butter dan gula
3. tekan bahan crust tadi dalam springform pan. Tinggikan sikit bahagin tepi crust tu. Sejukkan sehingga digunakan nanti.
4. Dalam mixer, pukul cream cheese sehingga kembang, lembut berkrim selama lebih kurang 5minit.
5. Masukkan gula dan pukul lagi selama 3 minit
6. Masukkan pula telur satu persatu dan pukul sehingga kembang dan sebati
7. Masukkan vanila extrct
8. Tuang filling ke dalam springform pan dan ratakan
9. Bake for about 1 hour and 2o minutes. Sejukkan cheese cake selama sejam dan kemudian masukkan ke dalam freezer selama 4 jam sebelum dihidangkan




owh owh owh oreo


we need 5 packs of cream cheese...huhu..


pusing sana pusing sini...overload sudah..


comot betul..hehe..ni la first time bt..

sannah helwah ya jamil .: oreo cheese cake setelah dimake up dengan buttercream :.


bunga apa nih..hentam la labu *wink2*


a slice of oreo cheese cake


looks yummy lets go eat it..hehe

enough talking about the cake..mai kite tgk birthday girl ni punya hadiah pulak..siap send via YM lagi nak kasi semua kat umah ni jealous ( owh..adikku..hehe)


ni la present yg dia dapat mostly dari ahli beit el-anonymous

17th december maka dah 19 tahun umur adikku ni..semoga dengan pertambahan umur ini meningkatkan kematangan diri, menambahkan keimanan dan amal ibadah..gunakan peluang yang ada untuk meningkatkan ilmu duniawi dan ukhrawi..( kurangkan ckit tgk anime tu..eheh)..may allah grant u with happiness, joy and success..moga dipanjangkan umur dalam keberkatan..*hugs* كل عام وانت بخير

p/s : wish u were here eating the cake i've baked..owh..

4 comments:

adik t'syg said...

terima kasih along
sayang along, muah88
tulisla resipinye nanti
bole la nak try wat kat cni, hehe
:) :)

Murasakinaichigo said...

at last..comment jugek kat cini..hehe welcome..utk adik tersayang..wlpn kamu cuma dpt tgk gambar je..hehe..insya allah ada masa akan di taipkan juge..<____>

adik t'syg said...

thanx sbb sanggup type resipi nih dlm keadaan penat
doakn kek yg nami wat jadik
takut hangus :(

Nur Hanani said...

mesti jadi punye!!!!!!!!lapar kwe tgk kek mas aini..huhuhu