Monday, December 22, 2008

Maki sushi


Salam alayk..
Setelah sekian lama membeli beras sushi baru sekarang berkesempatan membuatnya..*big grin*
kadang2 tengok movie pun boleh mempengaruhi selera juga..hehe..ni kes tgk cite korea ng jepun la ni..huhu..as long bnde yg nak makan tu halal its ok..tu yang penting..seperti firman Allah swt ..

“Ertinya : Hai sekalian manusia, makanlah yang halal lagi baik dari apa yang terdapat di bumi” [Al-Baqarah : 168]

sebelum decide utk bt maki sushi ni saya sempat minta tlg MR 'google' utk cari idea..hehe..mai kite tgk apa bahan2 yg diperlukan..

ni beras sushi..ada gambo sumo kat depan tu


beras die comei2 dan pendek2 *smile*



nasi yang sudah dimasak..1 cup of rice + 2 cup of water..then add in vinegar+ sugar+salt to the rice



ni ialah seaweed nak buat balut sushi tu..


fried egg, carrot, cucumber and crab stick for the filling


sushi mat..ni kalau takde boley je nak bt sndri..bt sesape yg rajin la..hehee..ikat je lidi ng benang

* mula2 letak seaweed atas sushi mat
*letak nasi
*letak filling
*gulung-gulung sampai jadi..hehe


tadaaa...dah siap gulung terus slice to a bite size..boleh dimakan..ietadakimaaass



apa dah jadi ni???

scene 1 : eii..bau mcm ikan puyu jerk..hoho ( seaweed tu yaya my younger sis kata mcm bau ikan puyu belaan kami..hoho)

scene 2 : boleh makan ni..i can do it..anggap je mcm makan ikan..si jijah

scene 3 : uweek..( bau langsung terus nak vomit..mujur tak sempat lagi..huu)

scene 4 : telan je la..(saya) control dpn adik2..hoho

huhu..gara-gara tekak melayu yang xlalu makan sushi ni..hukhuk..bau je terus melugai ( cmne nk terang maksud ni ye?hoho)..yeah..ceah..harap je peminat cite jepun ng korea..bile bau sushi je terus nak muntah pulak..ngeh3..huhu..saya je yg memberanikan diri menelan maki sushi yg telah dibuat..ok la jugak..tapi tak lama pastu terus pening2 lalat lalu bum...*dizzy*..hoho..mission fail


1 comment:

adik t'syg said...

wah nampak cam sedap jek sushi tu
mmg x sedap ke seaweed tu?
ak pernah mkn tp rase cam bole jek tp x tau la yg ko guna ni