

Bahan-bahan
- seekor ayam
- bwg merah
- bwg besar
- bwg putih
- halia
- serai
- tomato puree
- daun saderi dan daun bwg
- sos cili
- cili kering
- santan/ susu cair
- kulit kayu manis/ bunga lawang/ buah pelaga/ bunga cengkih
- carrot
- tomato
- Blend bwg merah, bwg besar, bwg putih, halia, serai dan cili yg telah direbus
- Potong ayam ikut suka, gaulkan dgn garam, halia dan bwg putih ( yg telah diblend gk)
- Goreng ayam separuh masak je.
- Next utk kuah die, mula2 kita tumis rempah2 ratus tu..kulit kayu manis dan kwn2nya
- Bila dah mula wangi,masukkan bahan yg telah di blend td
- Tumis sehingga cili masak..ni kene pandai2 agak..klu cili xmsk nanti sakit perut pulak..hukhuk..mb lebih kurang 30 minit kot..pandai-pandailah yer..hehe
- Masukkan air, tumis lagi..
- Masukkan carrot, serai yg dah diketuk ng tomato dadu.Masuk sekali sos cili dan tomato puree
- Masak lagi dalam 10 minit, then in goes the sugar and salt..secukup rs lidah..hehe..
- Masukkan santan atau susu cair..tp sebenarnya tak letak pun ok jgk..tp yg lagi sedap lemak berkrim mestilah kene ltk santan atau susu cair
- In goes the fried chicken and cook in another 5minutes..Perah limau kasturi/ nipis..well balance kan masam, manis dan masinnya..
- Lastly, taburkan daun bwg dan daun saderi tu..DOne..
( mesti org kat cana tu dah terliur..hehe..sila p masak sendiri :-P...)
dan akhir sekali.Salam Aidiladha buat semua..moga dapat sama2 menghayati erti pengorbanan sebenar..

Dapatkan Mesej Bergambar di Sini
No comments:
Post a Comment