Saturday, January 23, 2010

Fruit Tart



Salam wbt ..

Memang dah lama sungguh saya tak update blog ni kan..ishk ishk..masha allah.. Banyak sebenarnya cerita yang nak dicoretkan, namun apakan daya kekangan masa (ceh alasan jek) honestly diri ni mmg tak kuat mujahadah untuk update blog.Each time buka blog ni, saya hanya mampu memandang dengan pandangan kosong je..huuhu..my bad my bad..so officially this is my 1st post for 2010 .Marilah tengok resepi fruit tart yang saya buat masa cuti sekolah hari tu..a-must-try-recipe i can say..simply delicious..Kamu jangan tertipu dek 'cunnya' rupa fruit tart ni eh, mesti terbayang complicated nak buat tapi hakikatnya simple je...trust me.Tak sabar nak buat lagi tart ni..heee..Selamat mencuba *wink wink*



Bahan-bahan ( Anggaran dlm 40 biji saiz mini )

250 gm butter, suhu bilik

120 gm gula ising

2 biji kuning telur

440 gm tepung gandum, diayak dahulu

1 tsp esen vanilla

Inti Kastad: 2 tbsp tepung gandum

2 tbsp tepung kastard atau tepung jagung

8 tbsp gula kastor

2 cwn (500ml) susu segar

2 biji telur

2 tbsp (30 gm) mentega

Buah Utk Hiasan: Strawberry + Grape + Kiwi

Cara-cara

1. Adun semua bahan hingga menjadi doh. Gelek diatas papan pencanai setebal 5mm.

2. Susun acuan tart diatas dulang pembakar. Ambil sedikit doh lalu tekapkan ke atas acuan, tekan sedikit untuk memasukkan doh tersebut di dalam bentuk acuan & trim dengan pisau di tepinya.

3.Panaskan oven pada suhu 175C.

4.Cucuk dengan garfu di tengah2 doh tersebut lalu bakar selama 20min atau sehingga kekuningan.

5.Keluarkan dari oven & tunggu hingga sejuk sebelum menanggalkan pastri dari acuan.

6.Cara Membuat Inti Kastad: Campurkan tepung gandum, kastard & gula dalam periuk yg kecil. Campurkan hanya 2 tbsp susu daripada 2 cwn susu tadi & kacau rata.

7. Masukkan telur & aduk rata lagi.

8. Lalu masukkan selebih susu segar tadi & kacau lagi hingga larut.

9.Kacau adunan ini di atas api yg kecil hingga agak kental. *Peringatan* : adunan ini mesti sentiasa dikacau supaya tidak berbentil2.

10.Apabila sudah kental, alihkan dari api lalu masukkan mentega tadi & aduk lagi hingga sebati. Ketepikan seketika utk proses pengisian pada tart.

11. Ambil sesudu kecil inti kastad & bubuh ke dalam mangkuk tat yg telah sejuk tadi. (boleh mengisi isian kastad ini ke dlm piping beg lalu picitkan satu-persatu pd mangkuk tat)


p/s : Sorry gambarku yang agar blurr itu..ahh..I wish I have a DSLR ..*berangan jek*

Moga jumpa lagi..Insha Allah..

1 comment:

Eyan YanNa said...

sgt kepingin mkn bende nih...
sedap nyer....