Monday, November 2, 2009

Choc Cheese Cake

Salam wbt

Aduhai malasnya diriku nak menaip.Tadi ingat nak menaip blog lepas zuhur dan tidur sekejap sebelum Asar suddenly dah dengar azan Asar...jom-jom solat awal waktu..Alhamdulillah dah berjaya upload resepi..adikku, boleh lah try lepas ni eh..jangan tengok jek..hoho


Bahan-bahan:

  • Lapis Bawah

  • 120gm biskut tiger (hancurkan..klu nk gune biskut lain pon boleh..ikut citarasa sndiri)

  • 70gm unsalted butter (dicairkan)

  • Lapis Atas

  • 250gm cream cheese (lembutkan)

  • 120gm gula kastor

  • 2 keping biskut tiger

  • 150gm dairy whipping cream

  • 1 ½ tbsp halal gelatine

  • 80ml full cream milk

  • Chocolate mousse

  • 250gm whip cream

  • 1 tbsp vanilla essence

  • 1 sb serbuk halal gelatine (cmpur dgn 6 tbsp air panas)

  • 50gm serbuk koko + 80 gm gula icing

  • 1 sb nescafe + 1 ½ sb air panas

  • Tmbh susu pekat sket (kalu adunan rasa pahit)

  • Chocolate ganache

  • 35gm serbuk koko

  • 50gm gula kastor

  • 150gm whipping cream

  • 80gm chocolate masak

  • 30gm mentega

Cara-cara :

Lapisan bawah:

  1. Hancurkan biskut tiger. Kemudian, campur dengan butter yang tlah dicairkan. Tekan rata dalam springform pan (7 inci ) Masuk dalam peti sejuk selama sejam

Lapisan atas:

  1. Pukul cream cheese dan gula kastor sehingga licin. Masukkan bahan lain pukul sebati (biskut tiger yg tlah dihancurkan, whipping cream)

  2. Campurkan gelatin & full cream milk and masak sehingga cair. Tuangkan milk & gelatine ke dalam adunan cheese td. Kemudian tuang ke atas biskut tiger yang disejukkan td. Masuk dlm peti sejuk sehingga cheese tu agak2 sudah keras (lbh kurang 2jam)

Chocolate mousse:

  1. Pukul whip cream dan masukkan semua bahan utk mousse. Kalau adunan rase pahit, tmbh susu pekat sket je. Kemudian tuangkan ke atas lapisan cheese yang sudah keras tu dan masuk ke dalam peti sejuk semula utk keraskan chocolate mousse

Chocolate ganache:

  1. Masukkan semua bahan dlm mangkuk/periuk dan masak cara double boil. Masak sehingga ganache pekat. Sejukkan dulu sebelum di tuang ke atas chocolate mousse yang dah keras. Masuk dalam peti ais semula. Bila agak2 chocolate ganache da keras, boleh la dihidangkan.

  2. Biarkan cake betul2 keras kalau tak cair. Lagi satu, saya dah buat cake ni dan rase agak manis sedikit. So kalau sape yang xsuke manis2, boleh kurangkan sket sukatan gula. Selamat mencuba!








3 comments:

ainko said...

sedapnye!!!

Murasakinaichigo said...

Kak Ain,mana u tau cake tu sedap..huhuhuhu

adik t'syg said...

nak resipi!!!