Friday, May 15, 2009

Tiramisu Gembira Hatiku




Salam

Oh..setelah ternampak tiramisu di rumah Wani, terus datang idea nak buat tiramisu sebab nampak sgt senang..saya buat cuti hari tu..huhu..baru nak letak resepi kat cini..huhu..Resepi ni saya ambik kat sini..tapi dah adjust ikut sesuka hati ..hehe

TIRAMISU dalam bahasa Itali bermaksud 'gembirakanlah hatiku' dan ada juga yang define as 'Pick me up' Jadi, pastilah bila anda menyediakannya, anda akan menggembirakan hati seseorang dengan kesedapannya yang tidak terkata.nyumm nyum nyumm..(^___^)..memang sedap dan mudah..takde oven pun boleh buat ( i'm thinking of making Tiramisu here in hostel..hehe..) MySpace

Bahan-bahan

250gm whipping cream

250gm cream cheese

18-20 keping biskut span

170ml air kopi ( dicampur gula)

Serbuk koko secukupnya

30gm parutan coklat

Strawberries utk hiasan


Cara membuatnya

1. Pukul whipping cream sehingga kental. Ketepikan

2. Putar cream cheese hingga lembut. Pastikan cream cheese dibiarkan dalam suhu bilik sebelum digunakan

3. Campurkan whipping cream dengan dengan cream cheese, kacau rata

5. Celupkan biskut ke dalam air kopi. Susun beberapa keping dalam mangkuk kaca

6. Ratakan separuh campuran krim

7.Ayak serbuk koko diatasnya. Ulang langkah 5 hingga 7 sehingga habis biskut dan krim

8. Hiaskan dengan strawberries..



Gembira hati tengok dah jd Tiramisu

looks yummy?..tryla buat..hehe

4 comments:

ain said...

nak tiramitsuuuuu!!!!

|| syazwaniadnan || said...

sedappppnyeeee
yg sy buat hari tu manis sket.
so sy letakkan cocoa powder yg saaaaangat banyakk. so manis n pahit balance!

hey, i'm thinking of making this skali lagi la..

mas, this recipe kan kene makan secara scoop ke?
atau die jadi mcm kek?
errr, die boleh di-slice-kan ke?
(hehe, ape lah ayat) :p

ain said...

mas..ni bulih wat kat ostel je ke..jom wat..mengidam niii

Murasakinaichigo said...

Kak Ain,
hehe..tunggu hbis exam kite buat eh..silalah bertandang kat c220..sebelum tu kene g vanilla pastry beli bahan. kalau nak join buat pn boleh..tapi pastu kene pinjam frezeer cafe..huhu...

nantikan tiramisu mengegarkan wing kita..*Big grin*

===================================
Wani,

jom la buat lagi..its very2 simple yet tasty jd sgt best buat..

yang mas buat tu boleh potong mcm ala2 cakes sebab tak terlalu moist kot..yup boleh slice-slice kan( adoi, marah cikgu Bi dan Bm gini)